Biblioteken i Södertälje har fått en bokbuss, efter att ha varit utan en i 26 år. Bokbussen kommer att stanna på nästan 90 hållplatser i månaden, runt om i hela Södertälje kommun.

Biblioteken i Södertälje har inte haft en bokbuss sedan 1997 och det enkla svaret på frågan ”varför” stavas ekonomi. Anledningen till att man nu köpt in en ny bokbuss är på grund av att politikerna i kommunen nu beslutat att bokbussen är en prioriterad satsning.

Foto: Pontus Orre.

– Utifrån Södertäljes biblioteksplan samt den efter följande handlingsplanen fanns det en tydlig uttalad riktning och önskan att återigen få en bokbuss på plats i kommunen. En viktig del i kommunens vilja att satsa på läsfrämjande insatser runt om i kommunen, säger Helena Gomér som är bibliotekschef i Södertälje bibliotek.

Den nya bokbussen invigdes den 17 juni 2022 under festhelgen då Södertälje kommun firade att de passerat 100.000 invånare, men det är inte förrän nu som bussen ska börja åka turer i Södertälje efter schema. Bussen kostade fem miljoner kronor att köpa in och Scania har varit med och bland annat designat bussen.

– Det känns fantastiskt! Jag är så stolt över att jag har fått möjlighet att vara en del i att återigen se till att det rullar en buss runt om i Södertälje. Bussen möjliggör en mer tillgänglig biblioteksupplevelse. Genom vår bokbuss kan vi fortsätta att arbeta läsfrämjande och enklare nå medborgarna runt om i kommunen, säger Gomér.

Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman jobbar på bokbussen och ser fram emot att få åka ut till alla hållplatser.

– Det känns jätteroligt att Södertälje äntligen fått en bokbuss igen! Ett bra sätt att ta biblioteket ut i hela kommunen och nå de som inte besöker biblioteket annars, säger Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman som jobbar på bokbussen.

Foto: Cecilia von Strokirch.

Hur ser arbetet ut med bokbussen?
– Vi åker till förskolor, äldreboende och andra typer av verksamheter, men också till allmänheten. På de flesta platser stannar vi 30 minuter. Vårt fokus är platser där det inte finns något annat bibliotek i närheten. Vi vill att alla ska få tillgång till ett bibliotek, oavsett var i Södertälje kommun de bor. I bokbussen har vi böcker för alla åldrar och på flera olika språk. Vi har också möjlighet att anpassa delar av beståndet utifrån vart vi ska åka för dagen. Vi planerar också att ha sagostunder och andra riktade aktiviteter, och har avsatt tid för det i turlistan.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Än så länge har vi bara gjort ett antal pop-up-besök på bland annat festivaler och marknader, där har reaktionerna varit väldigt positiva! Det är många som är glada över den nya bussen och även många som kommer ihåg hur de besökte bokbuss när de var barn. Det känns lovande inför att vi nu ska köra igång med turlistan.

Vad hoppas ni på i framtiden för bussen?
– Vi hoppas såklart på många besökare och mycket utlån – att Södertäljeborna ska få nytta av bokbussen. Vi vill också att bokbussen blir en del av andra evenemang i staden, förutom att vi kör turlista. Vi kommer dyka upp lite överallt!