Cilla Dalén, bibliotekarie på Enbacksskolan och medlem i Svensk biblioteksförening, har tillsammans med Annelie Drewsen, journalist, författare och vinnare av Nils Holgersson-plaketten, startat en webbplats helt ägnad facklitteratur för barn och unga.

Det är genom webbplatsen Faktabok.se som Dalén och Drewsen sprider information om och inspirerar läsning av facklitteratur för barn och unga. Med start sommaren 2023 har webbplatsen fyllts på gradvis på med boktips, recensioner och ”faktafunderingar” – ett avsnitt där de båda resonerar om allt möjligt som rör just faktaböcker.

Hur fick ni idén till webbplatsen?
– Annelie Drewsen och jag har pratat en del om att facklitteratur för barn och unga får för lite uppmärksamhet, jag märker det som skolbibliotekarie men också till exempel i sociala medier. Jag uppfattar det som att det utbyts många tips och tankar om arbete med skönlitteratur men väldigt lite om facklitteratur. Jag har också skrivit en bok om att använda faktaböcker i skolan, den kommer ut på Natur & Kultur senare i höst, hoppas jag, säger Dalén.

Vilket är syftet med webbplatsen? 
– Genom webbplatsen samt Instagram-kontot, som heter likadant, vill vi framför allt ge kännedom om facklitteratur för barn och unga, vi skriver recensioner och boktips. Vi vill också diskutera annat som har med facklitteratur för barn och unga att göra, vi har gjort en flik på webbplatsen som heter ”Faktafunderingar” och vi får väl se lite hur den delen utvecklar sig. Genom att tipsa vuxna hoppas jag att alla barn och unga som älskar facklitteratur kommer att kunna hitta bra faktaböcker i sina skolbibliotek och att föräldrar till barn och unga kan uppmuntra till läsning inte bara av skönlitteratur. Jag hoppas även att fler lärare i skolorna får upp ögonen för att det kan vara både lärorikt och lustfyllt att använda facklitteratur i undervisningen. Sedan har vi lite fler planer för webbplatsen, men de ligger i framtiden, svarar Dalén.

Ni skriver att ni ”saknade en plats där facklitteratur för barn och ungdomar recenseras”. Varför tror du att det är så?
– Det finns förstås ett antal boktipsare och journalister som skriver om faktaböcker, men jag tycker att det är väldigt lite jämfört med hur mycket som skrivs om skönlitteratur. Alltså, det är ju superbra med allt om skönlitteratur! Men jag tror att vi kan göra en insats just med facklitteraturen. Det finns många bra faktaböcker, men det finns också en del som har brister. En förhoppning är att vi också ska kunna bidra till en större medvetenhet om kvalitet i facklitteratur för barn och unga, säger hon.

Vilket är ditt bästa faktaboktips för barn och unga just nu?
– Det finns så mycket bra! Men jag blev väldigt positivt överraskad av en lättillgänglig, snyggt formgiven och mycket intressant bok för ungdomar: ”Sex: en historisk resa” av Elin Hägg. Läs recensionen av boken på Faktabok.se här.

Till webbplatsen