Vill du jobba hos oss? Nu söker Svensk biblioteksförening en generalsekreterare.

Svensk biblioteksförening står för allas rätt till kunskap, kultur och information. Vi samlar landets främsta kompetens inom biblioteksområdet, och via nätverk, evenemang och stipendier bidrar vi till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte. Vi driver opinion för bättre lagstiftning och resurser. Vi är en del av en internationell rörelse och vi tror på bibliotek som ett av samhällets bästa svar på framtidens demokratiska utmaningar. Vi är en ideell, medlemsdriven organisation med ca 3 300 medlemmar; de flesta enskilda bibliotekarier, men cirka 450 är bibliotek och andra organisationer. Nu söker vi en generalsekreterare som vill driva föreningens verksamhet och hela bibliotekssektorns frågor framåt, i en tid då biblioteksfrågorna står högt på dagordningen.

Ditt uppdrag:
Som generalsekreterare har du det övergripande ansvaret att leda, driva och utveckla Svensk Biblioteksförening mot uppsatta mål i enlighet med prioriterade områden. Svensk Biblioteksförening är en välskött förening med höga målsättningar, inte minst när det kommer till att positionera föreningen som en viktig samhällsaktör och påverka beslutsfattare i frågor där vi vill vara med och göra skillnad. Som generalsekreterare är du föreningens ansikte utåt i olika sammanhang, både nationellt och internationellt. Tjänsten är placerad vid kansliet i Stockholm där ett 10-tal engagerade och kompetenta medarbetare arbetar. I rollen har du ansvar för kansliets personal, arbetsmiljö och ekonomi, inklusive kapitalförvaltning.  Du arbetar på uppdrag av och är direkt underställd styrelsen. I uppdraget ingår att främja ett gott samarbete mellan olika nivåer inom föreningen samt säkerställa att föreningen har en hög relevans hos befintliga och potentiella medlemmar.

För detta uppdrag söker vi dig som har:

  • Chefserfarenhet med god förmåga att motivera, leda och utveckla personal.
  • Erfarenhet av att bedriva påverkansarbete med förståelse för det politiska systemet.
  • Erfarenhet från civilsamhället, som anställd eller genom exempelvis styrelseengagemang.
  • Goda ekonomikunskaper och erfarenhet av budgetansvar.
  • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.
  • Akademisk utbildningsbakgrund eller motsvarande.

För att lyckas i rollen behöver du vara en trygg och modig ledare som stimuleras av både operativt och visionärt/strategiskt arbete. Du har lätt för att skapa relationer och är en skicklig kommunikatör som vet hur du når fram med ditt budskap. Självklart har du ett samhällsintresse, erfarenhet av biblioteksfrågor på övergripande nivå eller engageras av våra kärnfrågor. Vi vill att Svensk Biblioteksförening ska spegla samhället i stort och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

Välkommen med din ansökan!
Känns detta som en roll för dig? I så fall ser vi fram emot att du registrerar CV och ett motivationsbrev om varför du ska bli Svensk Biblioteksförenings nya generalsekreterare via signerarekrytering.se, som vi samarbetar med i denna rekrytering. Sista ansökningsdag är den 15 januari, men vänta inte att skicka in din ansökan eftersom urval sker löpande. Observera att intervjuer med styrelsens rekryteringsgrupp kommer att äga rum den 27/1 och 30/1. Eventuella frågor besvaras av Signeras konsulter Josefin Johansson, tel. 070-862 09 90 eller Priscilla Paulin, tel. 070-456 63 65. Facklig representant är Lisa Gemmel, tel. 076-526 12 36.

Ansök här