Vill du arbeta för att stärka bibliotekens villkor och möjligheter i Sverige och har erfarenhet av att arbeta i en strategisk och pådrivande roll? Trivs du i en roll med många kontaktytor, tycker om att projektleda och vill bidra med din expertis inom bibliotekssektorn och inte minst den digitala utvecklingen? Nu söker Svensk biblioteksförening en sakkunnig utredare till kansliet. Rekryteringen hanteras av Academic Work, och sista ansökningsdag är 7 oktober.

OM TJÄNSTEN
Svensk biblioteksförening arbetar på sina medlemmars uppdrag för att öka kunskapen om bibliotekens uppgifter och funktioner samt för att stärka bibliotekens förutsättningar och möjligheter i Sverige. Den övergripande visionen är att föreningen ska bidra till ett samhälle där alla kan använda sin demokratiska rättighet att utvecklas, tänka, tala och skriva fritt. Genom research, kunskapsspridning och opinionsbildning arbetar du för att driva på i aktuella frågor, för att de ska gå i linje med denna vision.

Här tar du plats på föreningens kansli i moderna lokaler på bästa adress, mitt i centrala Stockholm. Du och dina totalt nio kollegor driver dessa frågor framåt på en nationell, strategisk såväl som på politisk nivå, samtidigt som ni har roligt tillsammans. Som ny i den här rollen kommer du att få cirka en månads skräddarsydd introduktion beroende på vad just du kan tänkas behöva för att kunna prestera på bästa sätt. När du väl är varm i kläderna kommer du ha stor möjlighet att påverka hur dina dagar ser ut, då rollen karakteriseras av flexibilitet och frihet under ansvar.

Tjänsten är en direktrekrytering, vilket innebär att rekryteringsprocessen sker genom Academic Work, men du kommer anställas direkt hos Svensk biblioteksförening.

ARBETSUPPGIFTER
Som sakkunnig utredare kommer du att arbeta för att koordinera och driva frågor för att påverka beslut och makthavare i syfte att stärka bibliotekens förutsättningar med fokus på den digitala utvecklingen. Du kommer vidare att:

 • I olika typer av forum initiera och upprätthålla relevanta kontakter inom och utanför bibliotekssektorn i syfte att belysa bibliotekens perspektiv i olika frågeställningar. Detta handlar exempelvis om kontakt med olika myndigheter, kommuner, studieförbund, leverantörer av digitala system osv. men även föreningens medlemmar. Viss mediakontakt kan även förekomma.
 • Projektleda initiativ som verkar för att stärka bibliotekens position och utveckling.
 • Medverka och agera som sakkunnig vid existerande, men även nya, beslut och utvecklingsprojekt på olika nivåer för att föra bibliotekens talan och bidra med insikt kring vilken problematik som kan råda, vilka aktörer som är inblandade samt hur det hänger samman.
 • Föreläsa internt såväl som externt inom olika frågor som rör bibliotekens förutsättningar så som utbildningar, fortbildningar och andra utvecklingsfrågor. Du kommer även vara föredragande inför styrelsen.
 • Att tillsammans med resten av kansliet årligen närvara vid och organisera olika typer av aktiviteter för att bilda opinion kring aktuella frågor. Återkommande evenemang som alla på kansliet medverkar på är Almedalen, Bokmässan och Biblioteksdagarna.

Tjänsten passar dig som har ett intresse för politisk samhällsförändring, vill verka för Svensk biblioteksförenings ändamål samt trivs i en social och pådrivande roll.

VI SÖKER DIG SOM

 • Har en relevant akademisk utbildning inom exempelvis biblioteks- och informationsvetenskap, statskunskap, samhällsvetenskap eller liknande
 • Har erfarenhet av projektledning
 • Har erfarenhet och insikt inom bibliotekssektorn, arkiv och/eller museum, alternativt har erfarenhet av intresseorganisation som arbetar med dessa typer av frågor
 • Kan skriva och tala svenska samt engelska obehindrat

Det är meriterande om du…

 • Har erfarenhet av leverantörer av digitala system inom bibliotekssektorn
 • Har erfarenhet av annan intresseorganisation än ovan angivna, gärna i en organisation som arbetat med opinionsbildning och påverkansarbete
 • Har arbetat med Officepaketet, främst Excel & Power Point
 • Behärskar ytterligare språk

I den här rollen kommer stor vikt läggas vid personlig lämplighet. Som person behöver du ha en god känsla för hur du skapar relationer och kommunicerar med olika typer av personer i syfte att föra ditt arbete framåt. Du behöver förstå hur du på ett förtroendeingivande och lämpligt sätt framför ett budskap samt kunna identifiera med vem och hur du ska arbeta med olika frågor för att uppnå resultat. Vidare behöver du kunna strukturera upp och driva på ditt eget arbete samt förstå vikten av god kvalitet. Då tjänsten periodvis innebär att du är på resande fot behöver du kunna anpassa ditt övriga liv till detta när det krävs.

ÖVRIG INFORMATION
Start: Omgående med hänsyn till eventuell uppsägningstid
Omfattning: Heltid
Lön: Enligt överenskommelse
Placering: Centrala Stockholm
Sista ansökningsdag: 7 oktober

Den här rekryteringsprocessen hanteras av Academic Work och Svensk biblioteksförenings önskemål är att alla samtal och mail kring tjänsten går till Academic Work. Academic Work går igenom urvalet löpande, och annonsen kan stängas ner innan tjänsten är tillsatt om vi gått över till urvals- och intervjufasen.

Ansök på Academic Works webbplats

OM SVENSK BIBLIOTEKSFÖRENING
I över hundra år har Svensk biblioteksförening drivit på för angelägna bibliotek av högsta kvalitet. Vi arbetar på våra medlemmars uppdrag för att öka kunskapen om bibliotekens uppgifter och funktioner, och för att stärka bibliotekens förutsättningar och möjligheter. Det gör vi genom att verka för ändamålsenlig lagstiftning och finansiering, samt genom att sprida kunskap om bibliotekens verksamhet och effekter på olika sätt. Att Svensk biblioteksförening fortfarande är en samhällsförändrande kraft som spelar en tydlig roll för biblioteksutvecklingen beror på att vårt uppdrag är tidlöst. I fokus för arbetet står alltid övertygelsen att biblioteken är en grundbult i den demokratiska utvecklingen, och föreningens vision är ett samhälle och en värld där alla kan använda sin demokratiska rättighet. Svensk biblioteksförening tror på bibliotek som ett av samhällets bästa svar på framtidens demokratiska utmaningar.