8 sep, 2021

Goda argument för skolbibliotek

En samling fria resurser på nätet som kan vara intressanta även för skolbibliotekarier i Sverige att leta i är den amerikanska Resources for School Librarians. 

En avhandling om utvecklingen av folkbibliotek

I en avhandling från Bonns universitet har Katja Thiele tillsammans med en kollega undersökt och jämfört vikten av nationella och gränsöverskridande influenser på tre folkbibliotek i i Bonn, Leicester och Malmö.

25 augusti, 2021

BookTok – En fristad för alla slags litteraturälskare!

Videorecensioner, rekommendationer och boknördmemes har slagit stort på TikTok under hashtaggen #booktok

30 juni, 2021

Lite sommarlovstips

På många svenska bibliotek pågår nu arrangemang runt Sommarboken. I år är temat Ut i det vilda och ambassadör för Sommarboken är Jonas Leksell, tidigare programledare för bland annat barnprogrammet Myror i brallan.

16 juni, 2021

Rest of World

”Rest of World” är ett företagsbegrepp som ofta används i global affärsverksamhet och som i grund och botten betyder ”alla andra” i betydelsen människor utanför västvärlden.

2 juni, 2021

MIK fyller 10 år

I år är det tio år sedan Unesco definierade samlingsbegreppet MIK eller MIL (media and information literacy) på engelska. Sedan dess har Svensk biblioteksförening varit starkt engagerad i MIK-frågan och bibliotekens roll.

18 maj, 2021

Ett år med pandemin

Pandemin innebar ett dramatiskt avbrott för föreningslivet i Sverige. Samtidigt ökar  behovet av socialt inriktade organisationer.

5 maj, 2021