Datum för evenemanget: 5 nov, 2023

Historien om Sverige

I november 2023 startade SVT:s största historiesatsning någonsin – Historien om Sverige. SVT erbjuder bibliotek att i samband med serien uppmärksamma Sveriges historia. Ta tillfället i akt och var med och lyft historia, både nationell och lokal, på ert bibliotek.

Svensk biblioteksförening hoppas att satsningen kommer att leda till ett ökat intresse för Sveriges historia och alla de bibliotek som tar berättelsen vidare på olika sätt.

Om Historien om Sverige

Se även vårt kalendarium där vi presenterar bibliotek som anordnar något i samband med Historien om Sverige.

Till kalendariet

Bakgrund

I tio episoder berättar SVT om vår gemensamma historia, från istid till våra dagar. Det gör de genom en ”berättare”, rekonstruktioner av historiska skeenden och personer, samt en stor mängd medverkande historiker och andra experter. SVT:s mål är att skapa ett brett intresse för historia.

SVT gör två serier: dels huvudserien Historien om Sverige, men även en version riktad till barn som leds av Farah Abadi.

Sveriges Utbildningsradio, UR, gör även en serie riktad till elever i årskurs 4–6. Serien, ”Vilken historia!”, är ett humordrama om fyra epoker i Sveriges historia. Serien har premiär den 2 november på UR Play och SVT Play. Till serien kommer även pedagogiskt material i form av en digital lärarhandledning som finns på UR Play.

Serien marknadsförs mycket stort av SVT i samband med premiären hösten 2023 samt under hela 2024.

Foto ur serien: Drottning Kristinas hovbalett. Fotograf: Ulrika Malm.

För bibliotek

Vill ni kanske uppmärksamma litteratur som används i programmet? Samverka med hembygdsföreningar, studieförbund eller varför inte ungdomar som lajvar historiska epoker? Eller bjuda in till författarsamtal om en lokalt intressant historisk händelse? Hur biblioteken runt om i landet kan och vill göra för att dra nytta av historiesatsningen är upp till varje bibliotek.

SVT erbjuder, genom samverkan med Svensk biblioteksförening, biblioteken:

  • Logga att användas fysiskt eller digitalt
  • Webbplats för information

Historien om Sveriges hemsida finns bland annat uppgifter om litteratur som används i programmet, information om rådfrågade experter, med mera. Du kan även tipsa SVT:s lokala nyheter genom hemsidan. Där kan du även ladda ner och använda dig av Historien om Sveriges logga.

Inlogg till Historien om Sveriges hemsida är i nuläget inte öppet för allmänheten. Mejla till info@svbib.se för inloggningsuppgifter.

Arrangerar ditt bibliotek något i samband med Historien om Sverige? Kontakta oss! Svensk biblioteksförening samlar evenemang som anordnar något i samband med Historien om Sverige i vårt kalendariumMejla oss om vad ni anordnar och eventuella samarbetspartners till: saskia.rubensson@svbib.se

Har du frågor om Historien om Sverige?

Vi har samlat information om och svar på vanliga frågor om projektet i en FAQ som du kan läsa här, länk öppnas i ny flik.

Historien om Sverige Nyheter

Barn och unga i fokus när Piteå stadsbibliotek satsar på historia

Piteå stadsbibliotek satsar på historia för barn och unga genom såväl konst- och skrivprojekt som historiska bokprat.

13 mars, 2024

Historien om Sverige Nyheter

Bibliotek i Uppsala lyfter svensk historia

I samband med SVT:s Historien om Sverige arrangerar en rad bibliotek evenemang i anslutning till serien. På Bibliotek Uppsala anordnas allt från programkvällar till tipsrundor och författarträffar. Vi har pratat med Christina Öhlén, producent, Bibliotek Uppsala, institutionell medlem i Svensk biblioteksförening.

19 januari, 2024

Historien om Sverige Nyheter

”Alla människor bär på berättelser”

I samband med SVT:s Historien om Sverige arrangerar en rad bibliotek evenemang i anslutning till serien. På Norrköpings stadsbibliotek, medlem i Svensk biblioteksförning, anordnas allt från släktforskningsprojekt till föreläsningar om Norrköpings judiska historia. Vi har pratat med Mikael Törner, bibliotekarie på Norrköpings stadsbibliotek.

16 november, 2023

Historien om Sverige Nyheter

Nu har Historien om Sverige premiär

Den 5 november har SVT:s storsatsning Historien om Sverige premiär och Svensk biblioteksförening är en av flera samarbetspartners. Vad arrangerar ditt bibliotek? Ta en titt i vårt kalendarium och inspireras!

3 november, 2023

Historien om Sverige Nyheter

”Vi hoppas att denna historiesatsning kommer ge ringar på vattnet”

Från och med Läslovet, vecka 44, fram till och med 5 november kan bibliotek runtom i Sverige förhandsvisa Historien om Sverige med Farah. Allt fler bibliotek visar nu intresse för att uppmärksamma Sveriges historia i samband med SVT:s satsning.

25 oktober, 2023

Historien om Sverige Nyheter

”Människors förflyttning i tid och rum skapar perspektiv på vår tillvaro”

Genom ett samarbete med Värmlands museum och arkeolog Hans Olsson planerar Årjängs bibliotek en föreläsning med fokus på lokalhistoria. Det är ett initiativ som sker i samband med SVT:s stora historiesatsning Historien om Sverige som lanseras i höst. Vi har pratat med Ulla-Carin Stenberg, bibliotekschef, Årjäng kommun.

18 september, 2023

Kontakt

Jenny Nilsson

Jenny Nilsson

Utredare

Arbetar med skol- och barnbiblioteksfrågor, Nationella skolbiblioteksgruppen, läsfrämjande, utvecklingsstöd, tillgänglighetsfrågor, IFLA och nordiskt samarbete.

email Utredare, Jenny Nilsson