Datum för evenemanget: 5 nov, 2023

Historien om Sverige

I november startar SVT:s största historiesatsning någonsin – Historien om Sverige. SVT erbjuder bibliotek att i samband med serien uppmärksamma Sveriges historia. Ta tillfället i akt och var med och lyft historia, både nationell och lokal, på ert bibliotek.

Svensk biblioteksförening ser fram emot Historien om Sverige, som vi hoppas kommer att leda till ett ökat intresse för Sveriges historia och alla de bibliotek som tar berättelsen vidare på olika sätt.

Om Historien om Sverige

Se även vårt kalendarium där vi presenterar bibliotek som anordnar något i samband med Historien om Sverige.

Till kalendariet

Bakgrund

I tio episoder ska SVT berätta om vår gemensamma historia, från istid till våra dagar. Det gör de genom en ”berättare”, rekonstruktioner av historiska skeenden och personer, samt en stor mängd medverkande historiker och andra experter. Serien är påkostad, menad att vara spännande och underhållande och har en ton och ett tilltal för att nå den breda publiken. SVT:s mål är att skapa ett brett intresse för historia.

SVT gör två serier: dels huvudserien Historien om Sverige, men även en version riktad till barn som leds av Farah Abadi. Sveriges Utbildningsradio, UR, gör även två serier baserade på huvudserien: en för mellanstadiet och en för högstadiet.

Vill du få en inblick i hur programmet kommer att se ut? Ta en titt bakom kulisserna på Historien om Sverige, länk öppnas i ny flik.

Serien kommer att marknadsföras mycket stort av SVT i samband med premiären hösten 2023 samt under hela 2024.

Foto ur serien: Drottning Kristinas hovbalett. Fotograf: Ulrika Malm.

För bibliotek

Vill ni kanske uppmärksamma litteratur som används i programmet? Samverka med hembygdsföreningar, studieförbund eller varför inte ungdomar som lajvar historiska epoker? Eller bjuda in till författarsamtal om en lokalt intressant historisk händelse? Hur biblioteken runt om i landet kan och vill göra för att dra nytta av historiesatsningen är upp till varje bibliotek.

SVT erbjuder, genom samverkan med Svensk biblioteksförening, biblioteken:

  • Logga att användas fysiskt eller digitalt
  • Webbplats för information

Historien om Sveriges hemsida finns bland annat uppgifter om litteratur som används i programmet, information om rådfrågade experter, med mera. Du kan även tipsa SVT:s lokala nyheter genom hemsidan. Där kan du även ladda ner och använda dig av Historien om Sveriges logga.

Inlogg till Historien om Sveriges hemsida är i nuläget inte öppet för allmänheten. Mejla till info@svbib.se för inloggningsuppgifter.

Arrangerar ditt bibliotek något i samband med Historien om Sverige? Kontakta oss! Svensk biblioteksförening samlar evenemang som anordnar något i samband med Historien om Sverige i vårt kalendariumMejla oss om vad ni anordnar och eventuella samarbetspartners till: saskia.rubensson@svbib.se

Historien om Sverige Nyheter

”Människors förflyttning i tid och rum skapar perspektiv på vår tillvaro”

Genom ett samarbete med Värmlands museum och arkeolog Hans Olsson planerar Årjängs bibliotek en föreläsning med fokus på lokalhistoria. Det är ett initiativ som sker i samband med SVT:s stora historiesatsning Historien om Sverige som lanseras i höst. Vi har pratat med Ulla-Carin Stenberg, bibliotekschef, Årjäng kommun.

18 september, 2023

Kontakt

Jenny Nilsson

Jenny Nilsson

Utredare

Arbetar med skol- och barnbiblioteksfrågor, Nationella skolbiblioteksgruppen, läsfrämjande, utvecklingsstöd, kontaktperson för plakettjuryn, IFLA och nordiskt samarbete.

email Utredare, Jenny Nilsson