31 maj, 2023
Nyheter

”Prissumman ger oss stärkt möjlighet att fortsätta vårt arbete”

Initiativet Läsligan, som biblioteket i Skellefteå ligger bakom, har vunnit utmärkelsen ”Årets idé för livet 2022”. Vi har pratat med Mikke Ejrevi som är bibliotekschef och enskild medlem i Svensk biblioteksförening.

Filtrera nyhetskategori
Nyheter

Natur & Kultur stöder skolbibliotek för att stärka barns läsning

Tillsammans med Svensk biblioteksförening uppmärksammar Natur & Kultur skolbibliotekens viktiga roll för läsning och läsutveckling. Tre skolor får ekonomiskt stöd från Natur & Kultur för att utveckla sina skolbibliotek till en kraftfull pedagogisk resurs.

31 maj, 2023

Nyheter

”Järvaveckan är ett viktigt och bra tillfälle för debatt”

Under Järvaveckan i början av juni kommer Svensk biblioteksföreningen att hålla i seminariet ”Morgondagens bibliotek: Hur biblioteken kan bli en demokratisk kraft”. Det blir ett panelsamtal med Torun Boucher, äldre- och kulturborgarråd (V) Stockholms stad, Jan Jönsson, oppositionsborgarråd (L) Stockholms stad, Cilla Dalén, skolbibliotekarie, Enbacksskolan i Tensta, Stockholms stad och Sabina Dethorey, biblioteks- och stadsutvecklare på Rosengårdsbiblioteket, Malmö stad.

30 maj, 2023

Nyheter

”Antagligen kommer vi att hitta på en massa knas i Nordmaling”

Nordmalings bibliotek, som är institutionell medlem, har länge haft svårigheter att locka och engagera unga men har också haft problem med utlånningssiffrorna. Nu har de vänt på siffrorna. Vi har pratat med Tommy Bildström som är bibliotekschef på Nordmalings bibliotek och enskild medlem i föreningen.

30 maj, 2023

Forskning Nyheter

”Det fanns en relativt stor tystnad från professionen”

Hur har bibliotekens relation till censur sett ut i ett historiskt perspektiv, och vad kan vi lära oss från det? Det försöker Helena Viklund, nyexaminerad student från Högskolan i Borås, svara på i sin kandidatuppsats om bibliotek, censur och yttrandefrihet under och efter andra världskriget.

29 maj, 2023

Nyheter

Ett stort tack till er som deltog i Biblioteksdagarna 2023!

Årets stora bibliotekskonferens är nu avslutad. Biblioteksdagarna 2023 ägde rum på Linköping Konsert & Kongress, 24–25 maj och lockade över 400 deltagare.

26 maj, 2023

Nyheter

Så avslutades Biblioteksdagarna 2023

Andra och sista dagen av Biblioteksdagarna inleddes med att konferenciererna sammanfattade gårdagen. Sedan fick dagens keynote-talare, Nadine Farid Johnson, chef för PEN America Washington och…

25 maj, 2023