5 mar, 2021

Nominera din kollega till Bengt Hjelmqvists pris

Svensk biblioteksförening delar sedan 1964 ut Bengt Hjelmqvists pris för att belöna framstående insatser på folkbiblioteksområdet. Såväl praktiska som teoretiska insatser, en samlad gärning eller en enstaka prestation kan belönas.

Ny jurymedlem – Katarina Michnik

Katarina Michnik jobbar vid de Samhällsvetenskapliga biblioteken, Göteborgs universitet och är ny jurymedlem i collijn-priset.

4 mars, 2021

Stängda folkbibliotek i gallerior

Den 10 januari började den tillfälliga Covid-19-lagen att gälla i Sverige. Den ger regeringen möjlighet att via förordningar stänga ner delar av samhället för att minska smittspridningen av Covid-19, däribland bibliotek.

2 mars, 2021

hbtq Nyheter
”Jag har klippt in det våld som pågår just nu”

Föreningen har, tillsammans med fotografen Elisabeth Ohlson, tagit fram en hbtq-kalender för att påminna om att kampen för alla människors lika värde pågår varje dag, året runt.

1 mars, 2021

Ny jurymedlem – Thomas C. Ericsson

Thomas C. Ericsson är ny jurymedlem i Bengt Hjelmqvists pris. Han började jobba på biblioteket 1988 och kombinerade då en skolbibliotekarietjänst med ett filialjobb.

1 mars, 2021

Generalsekreterarens krönika
Stängt eller öppet – tolkningen avgör

En av effekterna med julens nedstängningar av biblioteksverksamhet är sannolikt att fler än användarna har fått förståelse för den roll biblio­teken spelar i samhället.

26 februari, 2021

Årets första nummer av Biblioteksbladet ute nu

I nya numret är det pandemin som dominerar.

25 februari, 2021