9 feb, 2023

”Personligen känner jag mest frustration”

På kvällen den 29 december, under öppettid, gick automatlarmet på Bollnäs bibliotek, institutionell medlem på Svensk biblioteksförening. Biblioteket utrymdes och på väg ut upptäcktes det att det brann i bokinkastet. Det visade sig att någon kastat in ett brinnande föremål där och att elden hade fått fäste i det material som fanns däri.

Filtrera nyhetskategori
Nyheter Tillgänglighet

”Jag tar med mig en glädje över det svenska biblioteksväsendet”

Genom resestipendium från Svensk biblioteksförening har Maria Johansson, bibliotekarie på Lycksele bibliotek, gjort studiebesök i Storbritannien med fokus på ”autism friendly libraries”. Nu har de skrivit en rapport om resan.

8 februari, 2023

”Vi hoppas att andra kommuner ska inspireras och ta efter”

Med en litterär hub hoppas projektledaren och poetry slam-mästaren Tess Rikardsson engagera ungdomar på Vimmerby bibliotek, institutionell medlem i Svensk biblioteksförening.

7 februari, 2023

Folk och Kultur Folkbibliotek Nyheter

Har kommunerna råd med folkbiblioteken?

Den 8–11 februari äger det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur rum i Eskilstuna. Svensk biblioteksförening deltar genom att arrangera seminariet ”Läsfrämjande eller demokratiarbete – har kommunerna råd med folkbiblioteken?”. Inför seminariet har föreningen gjort ett videoreportage om folkbibliotekens ekonomi.

6 februari, 2023

Medlem Nyheter

Jockum Porath är månadens medlem

Vi på Svensk biblioteksförening har många fantastiska medlemmar. Den här månaden vill vi uppmärksamma Jockum Porath som är skolbibliotekarie på Ystad gymnasium.

3 februari, 2023

”Vi kände att vi levde”

Hur har det nordiska samarbetet i biblioteksrelaterade frågor sett ut genom åren? Svensk biblioteksförening söker i arkiven – och hittar såväl likheter som olikheter från åren som har gått.

2 februari, 2023

Folkbibliotek IFLA

Nominera bibliotek till IFLA:s Green Library Award 2023

Kan ditt bibliotek bli årets vinnare av IFLA:s pris för gröna bibliotek – Green Library Award?

1 februari, 2023