4 jul, 2024
Nyheter Stöd och stipendier

”Det finns mycket att lära i mötet med människor”

Linda Stjernholm, doktorand vid Lunds universitet, har fått Svensk biblioteksförenings resestipendium för att undersöka hur bibliotek av olika slag arbetar med kris och funktionsnedsättningar i Japan.

Porträttbild på Linda Stjernholm.
Filtrera nyhetskategori

Här kan besökarna blinddejta böcker

På Umeå stadsbibliotek kan besökarna ”blinddejta” böcker. Utställningen är en litterär version av populära blinddejt-program som ”Love is Blind”. Genom att böcker är inslagna i…

3 juli, 2024

Debattartiklar Nyheter Skolbibliotek

Nu behövs det fler skolbibliotekarier, regeringen

Regeringens skärpning av skollagen är välkommen. Men det räcker inte. För trots förändringar och ökade medel räcker det inte för att säkra skolbibliotek till Sveriges elever. Det skriver Silvia Ernhagen, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening och Anna Troberg, ordförande i fackförbundet DIK, i en debattartikel i Altinget.

2 juli, 2024

Glad sommar önskar kansliet

Från måndag 8 juli håller vi semesterstängt. Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening, sammanfattar hösten och våren.

2 juli, 2024

Nyheter Studenter Uppsatser

”Extrema skillnader mellan olika biblioteks marknadsföring”

Alexander Viktorsson, student från Linnéuniversitetet, har skrivit sin kandidatuppsats om folkbibliotekens marknadsföring; metoder och omständigheter. Vi har ställt ett par frågor till honom.

1 juli, 2024

Debattartiklar Nyheter

Dagens upphovsrätt skapar rädda forskare

Svensk upphovsrätt är inte anpassad för modern forskning, och i synnerhet inte om forskningen sker med AI eller datoriserade metoder, så kallad text- och datautvinning. Det skriver generalsekreterare Silvia Ernhagen i en debattartikel i UNT.

29 juni, 2024

Han undersöker hur Färöarnas universitet stöttar studenter och forskare

Daniel Fahlén, bibliotekarie och gruppledare på Mittuniversitetets bibliotek i Östersund, har fått Svensk biblioteksförenings resestipendium för studieresa till Färöarnas universitet, Färöarnas nationalbibliotek och Torshavns kommunbibliotek.

28 juni, 2024