Datum för evenemanget: 22 maj, 2024

Program Biblioteksdagarna

Temat för Biblioteksdagarna 2024 är Kreativitet

Under två dagar, 22–23 maj 2024, samlar vi sektorn i Sara kulturhus i Skellefteå för att lyssna, samtala och utbyta idéer. Workshopparna har ett begränsat antal platser. Anmälan öppnar 15 april och det aviseras till anmälda deltagare via e-post.

Till anmälan

Tisdag 21 maj

Välkomstmingel

Mingel i Sara kulturhus. Möjlighet att besöka Skellefteå stadsbibliotek.

Onsdag 22 maj

Välkommen till Biblioteksdagarna 2024

Invigning med tal.

Paus 
Huvudtalare – Palle Dahlstedt

Kreativitet är ett begrepp som vi alla använder, varje dag, och att skapa i en eller annan form är också något som vi alla gör hela tiden. Men hur ser kreativa processer egentligen ut? Vad har de för inre mekanismer? De verktyg vi använder för att skapafrån en enkel penna eller ett musikinstrument till dagens avancerade AI-verktyg – de påverkar vad och hur vi skapar, och kanske också hur vi tänker. Men verktygen utvecklas i en rasande fart, och är nu gränsen att tillskrivas egen kreativitet. Vad händer med människan och hennes skapande, och hur kan vi förhålla oss till dessa nya förutsättningar? Palle Dahlstedt talar om detta utifrån sin egen forskning och konstnärliga praktik, där han undersöker hur människa och maskin kan skapa tillsammans. 
 
Palle Dahlstedt är tonsättare, improvisatör och konstnär, professor i interaktionsdesign vid Göteborgs Universitet och Chalmers, och lärare i elektronisk musik vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Han är också adjungerad professor i konst och teknologi vid Aalborg Universitet i Danmark. 

Lunch

Tid att besöka utställarna.

Valbara spår 
  • Spår ett – Workshop i kreativt ledarskap: Utforska din inre ledarskapskompass 
    Hur blir man en kreativ och öppen ledare? Hur blir man mottaglig för andras idéer samtidigt som man håller fast vid tidigare uppsatta mål? Och hur kan man balansera andras önskningar och behov utan att förlora sin egen inre kompass för vad som är bäst för verksamheten? Denna workshop fokuserar på det inre ledarskapet och passar alla som vill reflektera över sin roll som ledare. Fransesca Quartey, skådespelare och tidigare VD på Västerbottenteatern, leder workshopen och menar att det är genom att lära känna sitt eget ledarskap som man blir trygg i att leda andra. Genom olika interaktiva övningar utmanar Fransesca deltagarna att själva finna svar kring sitt eget ledarskap. Workshopen följs sedan upp med ett samtal om hur ledarskap kan användas för att påverka den egna verksamheten. En panel bestående av Silvia Ernhagen, generalsekreterare för Svensk Biblioteksförening, Catharina Isberg, bibliotekschef i Lund, och Daniel Sjögren (S), ordförande i kulturnämnden i Skellefteå, diskuterar hur du kan påverka och påverkas utifrån din position och roll.
    Plats: Scen 2 
  • Spår två – Kreativ programverksamhet 
    Programverksamheten är stor och bred på biblioteken. Gamla godingar blandas med nya, kreativa programpunkter som ibland lyckas, ibland misslyckas. I den här workshopen får deltagarna först lyssna på fyra bibliotek som presenterar en kreativ programverksamhet som har nått framgång eller fallit platt. Därefter kommeVictoria Todorova och Isabel Chender, processledare från Hyper Island att leda deltagarna genom en workshop med målet att ta fram egna förslag på programverksamhet och att få lära sig nya metoder att ta med sig hem. 
    Dessa programverksamheter deltar: 
    – Läsning, skapande och VR: Kliv in i din egenskapade sagovärld med VR-glasögon. Presentatör: Hanna Agebjörn, bibliotekarie, Vellinge bibliotek.
    – Bokdejt – en programserie för unga. Från succé till fiasko till… Presentatör: Peter Monsen, ungdomsbibliotekarie, Solna bibliotek.
    – Fair of unFAIR Planet – en utställning om den vetenskapliga publikationsindustrin. Presentatörer: Lenita Brodin Berggren, bibliotekarie, och Pontus Juth, bibliotekarie, KTH Bibliotek.
    – Digital delaktighet i praktiken för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Presentatörer: Monica Korp, Bibliotekarie Ersbodabiblioteket och Jon Fällström, IT-pedagog Umeå stadsbibliotek.
    Plats: Konferensrum på Wood
  • Spår tre – Kreativ kunskapsdelning 
    Vår huvudtalare Palle Dahlstedt har flera strängar sin lyra, rent bokstavligt talat. Han kommer därför leda denna workshop där vi tillsammans kommer att generera och utbyta idéer om inspirerande och effektfulla sätt att dela kunskap från kompetensutveckling och omvärldsbevakning för medarbetare och kollegor. Välkommen till en kreativ eftermiddag där vi använder oss av arbetsmetoder från musiken, scenkonst, interaktionsdesign, och konstnärlig forskning. 
    Plats: Campus Arenan 
  • Spår fyra – Fönster mot omvärlden
    Detta spår innehåller tre olika föreläsningar.
    – Omvärldsbevakning i praktiken

    Hur kan du skapa rutiner för omvärldsbevakning? Under denna föreläsning delar Jennie Larsson och Anna Nyman, som arbetar på Digiteket, med sig av sina bästa tips för effektiv omvärldsbevakning. De pratar om hur de samlar in, sorterar och bedömer olika källor i flödet av information på nätet, i sociala medier och i nyhetsbrev. Du kan även räkna med att få tips på verktyg och metoder för att strukturera din omvärldsbevakning. 
    Finlands sak är vår
    I april lanseras Finlands nationella e-bibliotek efter två års arbete. E-biblioteket är en del av Nationalbiblioteket som har inrättat en separat enhet för att utveckla och samordna tjänsten. Anna Tuomikoski, informationsspecialist på e-biblioteket, berättar om hur tjänsten har blivit verklighet, hur samarbetet med de finska folkbiblioteken ser ut och vad man hoppas på i framtiden. Presentation kommer hållas på engelska.
    Gemensam riktning för det digitala kulturarvet
    Till sommaren 2024 lanserar Riksantikvarieämbetet en första version av nationell strategi för ett digitalt kulturarv.  Moa Ranung, programledare vid Riksantikvarieämbetet, berättar om bakgrunden till och arbetet med strategin. Hon ger oss också en inblick i hur man tänker sig att strategin ska kunna förverkligas i praktiken, med nätverk och samarbetspartners.
    Plats: Nordanå

Workshopparna har ett begränsat antal platser. Anmälan öppnar 15 april och det aviseras till anmälda deltagare via e-post.

Planerat slut på dagen
Bussar avgår till middag
Middag med dans Folkparken

Torsdag 23 maj

Välkomna tillbaka!

Vi öppnar dag två och börjar med en sammanfattning av gårdagen.

Valbara spår 
  • Spår ett – Panelsamtal: Biblioteket som kreativt rum (hela förmiddagen fram till lunch)
    Biblioteksrummet kan inspirera både besökare och anställda till kreativt arbete. Men hur görs det bäst i olika typer av bibliotek? I det här panelsamtalet får vi inspiration från biblioteksrum både nationellt och internationellt, från folkbibliotek och universitetsbibliotek, från små och stora bibliotek.
    Deltagare: Anna Persson, biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, Mikke Ejrevi, Skellefteå museum, och Linn Bech-Hanssen, Göteborgs universitetsbibliotek.
    Moderator: Jenny Nilsson, utredare, Svensk biblioteksförening.
    Efter panelsamtalet kan du välja att vara med på en workshop under ledning av Anna Persson, biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, eller gå på rundvisning i Sara kulturhus och Skellefteå stadsbibliotek.
    Plats: Nordanå
  • Spår två – Det litterära Västerbotten – om plats och kreativitet (del av förmiddagen, klockan 9.00–10.00)

    Vilken betydelse har landskapet för det kreativa skapandet? Och hur är det att verka i förhållande till en litterär tradition – den västerbottniska – som är så starkt knuten till platsen? Tre av Västerbottens samtida litterära röster möts och resonerar. Panelsamtal med författaren och filmaren Viktor Johansson, poeten Lo Ragnar Lindström samt författaren och läraren Nils Lundkvist. Moderator: Therese Eriksson, kulturförmedlare på Skellefteå kommun och litteraturkritiker. Arrangörer: Regionbibliotek Västerbotten och Skellefteå kommun.
    Plats: Scen 2

  • Studiebesök (hela förmiddagen fram till lunch)
    Visning av Campus och Campusbiblioteket.

Spår ett och studiebesöket har ett begränsat antal platser. Anmälan öppnar 15 april och det aviseras till anmälda deltagare via e-post.

Fika

Tid att besöka utställare.

Valbart för dig som gått spår två
  • Spår tre – Minoritetsspråk på biblioteken
    Enligt bibliotekslagen ska biblioteken ägna särskilt uppmärksamhet åt de nationella minoriteterna och urfolket samerna. Hur kan biblioteken arbeta med de frågorna? I det här samtalet får deltagarna möta Raisa Leussu, chef för resursbiblioteket för meänkieli och Ulla-Majja Pesola, samordnare för nationella minoriteter i Skellefteå kommun, som pratar om hur bibliotek, kommuner och andra intressenter kan arbeta och samarbeta kreativt med minoritetsspråk.
    Plats: Scen 2
  • Studiebesök
    – Stadsvandring. Guide: Enar Nordvik, Verksamhetschef Bygg, Skellefteå kommun.
    – Rundvisning i Sara kulturhus och Skellefteå stadsbibliotek.

Studiebesöken har ett begränsat antal platser. Anmälan öppnar 15 april och det aviseras till anmälda deltagare via e-post.

Lunch

Tid att besöka utställarna.

Oscar Sedholm avslutar konferensen

Oscar Sedholm är en sydsamisk multikonstnär, beteendevetare och föreläsare hemmahörande i Umeå. I slutet av sina tonår konfronterar han sina morföräldrar med en fråga som krupit i honom flera år: Vad är egentligen vår relation till det samiska?  

Svaret skulle komma att leda honom på en resa genom en historia av myndighetsövergrepp, ett nedtystat arv och åratal av kamp för upprättelse. 2013 väljs han in som den då yngsta ledamoten i Sametinget, där han två år senare blir partisekreterare för det största partiet. Där blir han kvar i åtta år. Samma år som han slutar är båda hans morföräldrar, hans starkaste koppling till sitt samiska arv, med om en frontalkrock med ett lastbilssläp på E12. Därefter producerar Oscar berättarprojektet Gïejh/Spår där han utforskar det sydsamiska arvet i foto, text och musik – ett projekt som fortfarande pågår.  

Idag jobbar Oscar som kommunikatör, men erbjuder sina tjänster som föreläsare, särskilt för att sprida kunskap om samisk kulturhistoria. I sin föreläsningar blandar han det personliga med bred kunskap om samisk historia i relation till Sveriges kolonisering av Sápmi. 

Avslutning

 

Fika

Möjlighet att ta med.