Tänk er betydelsen av ord, dessa fantastiska ord. Ord som jag älskar dig eller orden jag hatar dig. Så starka, så mäktiga. Dom kan få dig att känna dig fantastiskt bra, eller otroligt dåligt. Ord som har uttalats har förändrat vår värld och ord som har uttalats har stannat kvar hos oss långt efter att dom som uttalat dom har försvunnit. Ord är viktiga, ord är mjuka. Ord formar vårt medvetande. Dom formar vårt samhälle, dom stiftar våra lagar och styr vår civilisation.

Ord är viktiga, ord är mjuka. Ord formar vårt medvetande. Dom formar vårt samhälle, dom stiftar våra lagar och styr vår civilisation.

En omformulering kan göra stor skillnad, när jag var yngre så sa man ”zigenare”. Idag använder man ordet rom. Vissa romer använder fortfarande ordet ”zigenare”, medan jag slutat använda ”z-ordet”, förutom när jag vill poängtera något eller är bland mina egna. Så varför bör man inte använda ordet zigenare då?

Jo, för att ordet är negativt och inte något vackert som en del tycker. Man använder det när man vill beskriva något negativt eller något lömskt. När jag var yngre gick jag till mitt favorit-bibliotek i Bergsjön och ville hitta något om mitt folk för att kunna lära mig själv något om vilka vi är. Jag sökte i hylla efter hylla och till slut tittade jag i ett uppslagsverk (Google på min tid) och under bokstaven ”z” fann jag det jag sökte.

”Zigenare”- Svarta, Smutsiga, Tjuvaktiga…. Jag blev otroligt sårad av dessa ord som jag fann som en förklaring till vad ”Zigenare” var för något. Jag blev arg. Vi var inte alls allt det där. Jag tänkte på mina syskon, min mamma, min släkt – som var dom bästa jag kände till.

Jag blev arg. Vi var inte alls allt det där. Jag tänkte på mina syskon, min mamma, min släkt – som var dom bästa jag kände till.

Vår familjesammanhållning, festerna, skratten, campingarna, kusinerna, musiken och maten – allt det där var underbart och inte alls allt det där som dom sa om oss.

Dom där orden gjorde mig medveten om hur världen såg på oss och jag måste nog erkänna att dom gjorde mitt hjärta lite hårdare mot min omgivning. Jag började sakta men säkert hata tillbaka och sluta mig lite tätare från den övriga världen.

Varje gång jag talade om var jag kom ifrån så tittade jag nära på hur dom reagerade på orden när jag sa ”jag är zigenare” och jag måste säga att jag själv blev fördomsfull mot alla som inte var ”zigenare”.  Jag tänkte att om dom ska hata mig så skall jag ge dom orsak att hata, jag tolererade inte att någon talade nedlåtande mot mig eller mitt folk. Jag var varken särskilt duktig på att argumentera för min sak eller särskilt diplomatisk, utan lät mina knogar föra diskussionen tills dom inte diskuterade mer med mig.

Jag var varken särskilt duktig på att argumentera för min sak eller särskilt diplomatisk, utan lät mina knogar föra diskussionen tills dom inte diskuterade mer med mig.

Jag skäms idag för att jag inte visste bättre och för att jag lät deras ord påverka mig så negativt. Men efter en livstid av hatiska ord hade jag fått nog av omvärldens syn på mig och mitt folk och det här var mitt sätt att diskutera på.

Idag har jag lärt mig mera om konsten att argumentera och hur jag skall använda ord och deras betydelse. Och jag kan stolt säga att jag har lärt mig hur och när jag argumenterar. Orden och deras innebörd har förändrat mig och jag har lärt mig deras makt. Så därför vill jag avsluta med att ge er några ord på livets väg: Du kommer att komma mycket längre med goda ord som sprider kärlek och medmänsklighet. En komplimang och ödmjukhet öppnar fler dörrar än vad hårda, hatiska och fördomsfulla ord gör.

Du kommer att komma mycket längre med goda ord som sprider kärlek och medmänsklighet. En komplimang och ödmjukhet öppnar fler dörrar än vad hårda, hatiska och fördomsfulla ord gör.

Och ett sista ord till! Att få någon att må bra och känna sig underbar kostar inget och alla vinner på det. Så med det sagt: älska varandra! Och använd era ord väl!

Med de vänligaste hälsningar,

Bagir Kwiek

Sveriges Läsambassadör

Fotograf: Susanne Kronholm.