Datum för evenemanget: 5 nov, 2023

Kalendarium

I november 2023 startade SVT:s största historiesatsning någonsin – Historien om Sverige. SVT erbjuder bibliotek att i samband med serien uppmärksamma Sveriges historia. Ta tillfället i akt och var med och lyft historia, både nationell och lokal, på ert bibliotek.

Svensk biblioteksförening hoppas att satsningen kommer att leda till ett ökat intresse för Sveriges historia och alla de bibliotek som tar berättelsen vidare på olika sätt.

Här presenteras bibliotek som anordnar evenemang i samband med Historien om Sverige.

Arrangerar ditt bibliotek något i samband med Historien om Sverige, och vill synas i vårt kalendarium? Kontakta vår kommunikatör: saskia.rubensson@svbib.se

Läs mer om Historien om Sverige här

Är du nyfiken på vad ditt lokala museum arrangerar? Läs mer här, länk öppnas i ny flik.

Bild från SVT av serien Historien om Sverige.

Täby bibliotek

Täby huvudbibliotek, barn- och ungdomsavdelningen

 • Historiska boktips, torsdag 29 februari, kl. 15:30–16:30. Barnbibliotekarien tipsar om böcker och bjuder på fika, för dig mellan 10-13 år. Läs mer om evenemanget här.

Täby huvudbibliotek, vuxenavdelningen

 • Författarafton med Ruth Kvarnström-Jones, torsdag 15 februari, kl. 18:00–19:00. Ruth Kvarnström-Jones debuterade 2020 med feelgood-romanen Lovisas val. Nu berättar hon om sina böcker och framför allt om den senaste, De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel. Läs mer om evenemanget här.
 • Bokcirkel om historiska romaner som alla utspelar sig i Sverige, men under olika tider i historien. Läs mer om evenemanget här.

Hägernäs bibliotek

Täby kyrkbys bibliotek

 • BibliOlympiad om OS och sporthistoria vecka 9. Tävlingar och tipspromenad under hela sportlovs-veckan! Läs mer om evenemanget här.
 • Historiefika från åtta år: Vi tipsar om böcker på olika historiska teman! Det blir även pyssel och fika. Läs mer om evenemaget här.
 • Författarafton med Charlotte Sirc torsdag 1 februari kl. 18:00–19:00. Charlotte Sirc berättar om sin historiska roman Brytningstid. Berättelsen är inspirerade av familjen von Hallwyl och deras palats på Hamngatan i Stockholm. Charlotte delar även med sig av hur det går till att göra reaserch vid skrivandet av en historisk roman. Läs mer om evenemanget här.

 

Österåkers bibliotek

 • Torsdag 1 februari kl. 19:00–20:30. Sjukdom och hälsa i 1600-talets Stockholm.

Föreläsningen djupdyker i ett kvinnoliv på 1600-talet. Catharina Wallenstedt tillhörde nyadeln och har efterlämnat en stor samling familjebrev där hennes tillvaro skildras. Speciellt framträdande är hennes intresse för sjukdom och hälsa. Hur det var att vara sjuk eller hälsosam under 1600-talet, vilka sjukdomsbehandlingar Catharina använde sig av och hur såg hon på barndom och åldrande är teman som kommer att tas upp i föreläsningen. Läs mer om evenemanget här, länk öppnas i nytt fönster.

Mari Eyice är filosofie doktor i historia och forskare vid Historiska institutionen, Stockholms universitet.

 • Torsdag 8 februari kl. 19:00–20:30. Kom Rurik från Roslagen?

Föredrag med Sven Hugosson om vikingarnas resor i Österled samt förbindelserna till Kievriket. Om föredraget: Det är nästan exakt 1000 år sedan Ingegerd Olovsdotter från Sigtuna seglade den långa vägen till Kiev för att giftas med furst Jaroslav. Hon är Sankta Anna för ukrainarna och ”stammoder” för flera av de europeiska furstehusen. Detta har tagits upp i tv-programmet om Sveriges historia. Olov var kung över svearna (Sverige) och Uppland. Roslagen var en viktig del av hans kungadöme. Från Roslagen kom sannolikt de som kallades ”ruser” och som skapade ett stort rike i det som är dagens Ukraina, ”Kievan Rus”. Läs mer om evenemanget här, länk öppnas i nytt fönster.

Bibliotek Uppsala

Stadsbiblioteket

 • Vi kollar på ”Historien om Sverige”. Måndagar kl. 15:30–17:30. Vi ses varje måndag och kollar på SVT:s serie Historien om Sverige. Tillsammans tar vi del av människors vardag under olika tidsepoker och pratar om hur det var då och hur vi har det nu. Självklart bjuder vi på popcorn! För dig som är 13–25 år.
 • Tisdag 23 januari kl. 18:00–19:15. Historien om Sverige – eftersnack med expertpanel.
 • Fredag 16 februari kl. 18:00–19:15. Författarkväll: Henrik Berggren. Nu kommer Henrik Berggren till Uppsala för ett samtal med journalisten och författaren Maja Hagerman.
 • 27 februari. Författarkväll med Elise Karlsson. Om vad det är att skriva en historisk roman, dragkampen mellan frihet och gemenskap och om svensk efterkrigshistoria. Ett samtal utifrån hennes senaste bok Det var liv här som utspelar sig på 1970-talet.

Björklingebiblioteket

 • Varje torsdag har vi en mindre aktivitet kopplad till tv-serien Historien om Sverige. Det kan vara pyssel, en prova-på aktivitet eller någon som är utklädd.För alla åldrar. Drop-in. Torsdagar kl. 14:00–19:00.

Bälingebiblioteket

 • Varje lördag har vi en mindre aktivitet kopplad till tv-serien Historien om Sverige. Det kan vara pyssel, en prova-på aktivitet eller någon som är utklädd.Lördagar 10.00–13.00. 20 januari–17 februari. För alla åldrar.
 • Onsdag 14 februari kl. 19:00–20:00. Författarbesök: Vikingatider. Anna Lihammer och Ted Hesselbom berättar om sin bok Vikingatider – när världen öppnades.

Gottsundabiblioteket

 • 18 februari kl. 19:00–20:00. ”Osynliga” människoöden i 1800-talets Uppsala. Författarsamtal med Tomas Stavbom som berättar om några verkliga personers öden.

Bibliotek runtom i Uppsala anordnar en rad olika evenemang kopplade till Historien om Sverige. Se samtliga programpunkter här, länk öppnas i nytt fönster.

Lekebergs bibliotek

 • Obs! Nytt datum! Onsdag 17 januari kl. 18:30. Föreläsning: ”Nedslag i Lekebergs historia”. Lokal: Träffen.

Arkeologer från Arkeologgruppen i Örebro berättar om några av de utgrävningar som skett i Lekeberg under senare år. De berättar om lämningar från stenålder, järnålder och medeltid och om järnframställning, klosterliv och boplatser från olika tider. Fri entré, men för garanterad plats hämta/lägg undan biljett på Lekebergs bibliotek.

Biblioteken i Kungsbacka

 • Fjärås nu och då (mest då) – föredrag av Ingvar Alnström. Plats: Fjärås bibliotek. Torsdag 8 februari kl. 18:00–19:15.

Ingvar Alnström berättar om Fjärås fascinerande historia – från istiden och fram till nutidens moderna samhälle. Alnström är auktoriserad guide och bland annat känd för sina mycket omtyckta stadsvandringar och guidningar i Västsverige.

 • Hedvig Eleonora och hennes tid – föredrag av Eva Helen Ulvros. Måndag 19 februari kl. 18:00–19:15. Plats: Kulturhuset Fyren – Kulturtorget.

Eva Helen Ulvros berättar om den svenska barockens drottning, känd som ”karlarnas maka, mor och farmor”. Hedvig Eleonora levde hela sitt långa liv i maktens centrum, men vem var hon egentligen? Eva Helen Ulvros är professor emerita i historia vid Lunds universitet och forskar om kultur-, genus- och socialhistoria.

 • Kungsbacka – förr, nu, framtid. Torsdag 22 februari kl. 17:00–20:00. Plats: Kulturhuset Fyren – Kulturtorget.

Biblioteken i Kungsbacka bjuder på spännande levnadsberättelser och historiska skeenden från Halland. Lokala föreningar presenterar sig och sin verksamhet. Klockan 18.00: Julia Mielke från Äskhults by berättar om historiska vändpunkter i byns tusenåriga historia.

 • Elin Anna Labba – författarbesök. Tisdag 9 april kl. 18:00–19:15. Plats: Kulturhuset Fyren – Kulturtorget.

Elin Anna Labba slog igenom stort 2020 med sin debutbok Herrarna satte oss hit, en skildring av tvångsförflyttningen av samiska familjer som pågick så sent som på 50-talet. För den tilldelades hon flertalet priser. Far inte till havet är hennes första roman sin bygger på berättelser om samiska byar som dränktes under 1900-talet stora vattenkraftsepok i norra Sverige.

Läs mer om evenemangen på Biblioteken i Kungsbacka här, länk öppnas i nytt fönster.

Strängnäs bibliotek/Kulturhuset Multeum

 • Lunchvisning av Historien om Sverige. Avsnitten visas varje fredag från och med 19 januari till och med 16 februari kl. 12:00–13:00.

Välkomna på gratis lunchvisningar av Historien om Sverige. Vi kommer att visa alla avsnitt på projektor i scenrummet på Multeum. Du har möjlighet att köpa med dig lunch eller fika från Kafé Fröken Maräng och äta under visningen. Läs mer om evenemanget här, länk öppnas i nytt fönster.

 

Stadsbiblioteket på Götaplatsen, Göteborg

Från stenålder till 1800-talet – fyra måndagar i februari blir det arkeologiska nedslag i stadens historia på Trappscenen. Hör arkeologer berätta om spännande fynd från vikingatiden, om barnens och böndernas historiska tillvaro i regionen och testa att vandra runt i den nya digitala versionen av Gullbergs fäste – fästningen som legat under jorden i 400 år!

Datum: Varje måndag kl. 12.00–13.00 från och med 5–26 februari.

Läs mer om evenemanget här, länk öppnas i nytt fönster.

Västerås stadsbibliotek

 • Hur en handskrift från 1600-talet bidrog till avslöjandet av en serie svenska rättsskandaler. Tisdag 30 januari, klockan 18.00–19.00.

Docent i neurokirurgi och medicinsk psykologi, Rickard L Sjöberg, doktorerade 2002 med en avhandling om barnvittnesmål. Han var bland annat drivande i frågan om ytterligare granskning av det så kallade Kevinfallet. Hur tar denna forskning avstamp i en handskrift från 1600-talet i Västerås stiftsbibliotek?

 • Konsten att flytta en stad. Lördag 10 februari, klockan 11.00–12.00.

Under Stormaktstiden planerade ett otal städer i Sverige och flera flyttades från en punkt till en annan. En av dem var gruvstaden Sala, som flyttades från gruvan till den plats där den ligger än idag. Den nya staden fick stadsprivilegier den 15 april 1624. I år firar alltså denna västmanländska pärla 400 årsjubileum. Vad var det som gjorde att man valde att flytta staden? I det här föredraget sätter historikern Niklas Ulfvebrand in stadsflytten i en historisk kontext.

 • Historien om Västmanland. Tisdag 13 februari, klockan 18.00-19.00.

Varför blev Västmanland som det blev? Västmanland mitt i Sverige har alltid varit ett genomfartsland. Bergslagens järnframställning, stora jordbruksmarker och städernas handel har dragit invånarna åt olika håll. Antikvarierna Anna Bratås och Helena Arnell från Västmanlands läns museum berättar om hur landskapet, människorna och deras verksamheter och organisering format det län vi kallar Västmanland från forntid till våra dagar. I samband med föreläsningen, och som ett led i Historien om Sverige, kommer Västerås museer, Länsmuseet, Stadsarkivet, Stiftsbiblioteket att presentera sina verksamheter.

Vellinge bibliotek

 • Sportlovet 20/2 – 23/2

Besök från Fotevikens vikingamuseum, pyssel, saga, tipsrunda, film, VR och annat kul. Vi knyter an till SVT:s storsatsning Historien om Sverige. Se hela programmet nedan.

 • Tisdag 20 februari kl. 13.00–16.00

Besök från Fotevikens vikingamuseum. Träffa två vikingar från Fotevikens vikingamuseum! Prova på att slunga band och gör ditt eget armband, var med i runskola och pyssla en vikingasköld. Kl. 13.30 och 15.00 blir det vikingasaga med Per Viking. Det finns också tipsrunda, utklädning och lite annat kul på historietemat. Drop-in, för alla åldrar!

 • Onsdag 21 februari kl. 13.00–16.00

Besök från Fotevikens vikingamuseum. Träffa två vikingar från Fotevikens vikingamuseum! Prova på att slunga band och gör ditt eget armband, var med i runskola och pyssla en vikingasköld. Kl. 13.30 och 15.00 blir det vikingasaga med Per Viking. Det finns också tipsrunda, utklädning och lite annat kul på historietemat. Drop-in, för alla åldrar!

 • Torsdag 22 februari kl. 10–11.30

Åk vikingabåt i Virtual Reality, VR. Från 7 år. Drop-in.

 • Torsdag 22 februari kl. 13

Filmvisning: Halvdan Viking. Från 7 år, yngre barn i vuxens sällskap. Föranmäl till biblioteketve@vellinge.se. Glöm inte popcornen!

 • Tisdag till fredag, 21–23 februari, hela öppettiderna.

Pyssel och tipsrunda på historietema. Du kan också gå en digital historisk vandring i Vellinge och se och höra om hur det var när din farfars farfar var liten.

För mer information, se Vellinge biblioteks webbplats, länk öppnas i nytt fönster. Mejl: biblioteketve@vellinge.se.

Stadsbiblioteket i Halmstad

 • Onsdag 21 februari kl. 14.00–16.00. Sportlov! Lappa-och-laga-verkstad.

Ta med dina jeans, din tröja, sockar eller kanske ett gosedjur. Prova olika tekniker, exempelvis en laglapp, eller den japanska dekorativa sashikosömmen för att reparera ditt plagg. Halmstads Hemslöjdsförening finns på plats och visar olika tekniker, delar med sig av tips och tricks, och hjälper dig komma igång med att lappa och laga! Gratis, drop-in.

 • Lördag 17 februari kl. 13–15.00. Ditt historiska jag.

Rita dig själv som historisk person med kol. Du får hjälp av en spegel och papp-props och sedan skapar du ditt porträtt. Konstnären Marie finns på plats och kan guida dig. Från 9 år. Anmäl dig med namn, ålder och telefonnummer till bibliotek@halmstad.se eller 035-13 71 81.

 • Tisdag 20 februari kl. 14.00–15.00. Författarbesök: Josefin Johansson.

Från boken ”Drottningsylt” berättar Josefin Johansson roliga, hemska och nästan helt sanna sagor om Sveriges alla drottningar. Från vikingatidens Sigrid Storråda till drottning Silvia idag. På med tiaran, nu går hovtåget! Tut tut!

 • Onsdag 21 februari kl. 14.00–14.30. Halländska sägner – skrämmande sagor.

Hur användes sagor, sägner och historier för barn förr i tiden? Vi läser högt berättelser från Sverige förr. Tillsammans pratar vi om vår tids böcker i förhållande till dåtidens. Rekommenderad ålder från 8 år. Gratis. Ingen anmälan.

 • 22–24 februari kl. 13.00. Ett barns minne.

Hur var det för Marita att komma ensam till Sverige som 10-åring? Vi utgår från minnen och historier när vi berättar om ett barns upplevelser under andra världskriget i Finland och Sverige. Ingen föranmälan.

Fler evenemang knutna till Historien om Sverige på Stadsbiblioteket i Halmstad hittar du här, länk öppnas i nytt fönster!

Piteås bibliotek

 • 2 mars kl. 12.00 på stadsbiblioteket. Sopplunch med historiska boktips.

Personalen tipsar om sina favoritböcker med historiskt tema, både nya och gamla godingar. Vi bjuder på sopplunch med smörgås.

 • 14 mars kl. 19.00 på stadsbiblioteket. Författarbesök: Maria Gustavsdotter.

Maria Gustavsdotter har gjort stor succé med den dramatiska familjekrönikan Prästdöttrarna som utspelar sig på 1600-talet och serien Fem pärlor till hustruns krona, om en ung flickas uppväxt till kvinna under en av de mest dramatiska perioderna i svensk historia.

 • 11 april kl. 19.00 på stadsbiblioteket. Quiz – Fakta och fiktion om förr.

Det blir frågor om böcker, figurer och författare, allt kan dyka upp. Bokpris till de två som prickar in flest rätt. Biblioteket bjuder på fika.

 • 24 april kl. 19.00 på stadsbiblioteket. Författarbesök: Anna Laestadius Larsson.

Anna Laestadius Larsson är journalist och författare. Hon är mest känd för sina historiska romaner med kvinnor i centrum, såsom Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan. 2022 utkom både fackboken Alla dessa djäfla qvinnor om Sveriges första feminister och romanen Törnrosens triumf.

 • Historiskt kul på sportlovet

Historiska lekar, tävlingar och pyssel för stora och små barn på alla bibliotek i Piteå under sportlovet.Vad lekte barn med förr i tiden? Kom in på biblioteket får du se. Öppettider för respektive bibliotek hittar du på webbplatsen Biblioteken i Norrbotten, länk öppnas i nytt fönster.

Det här och mycket mer arrangeras i samband med Historien om Sverige på Piteås bibliotek. Läs mer om evenemangen på Piteå biblioteks hemsida, eller Facebook-sida.

Landskrona bibliotek

 • Söndag 26 november kl. 16.00. Litterärt mingel: Conny PalmkvistEn hälsning från motståndsrörelsen – mordet på Jane Horney.

Conny Palmkvist presenterar sin senaste roman  En hälsning från motståndsrörelsen – mordet på Jane Horney. En mörk redogörelse i ett andra världskrigs-Norden där spioner, motståndsmän och dubbelgångare fanns i såväl skuggor som i de finaste salonger. Programmet arrangeras av föreningen Bibliotekets Vänner och Landskrona bibliotek. Läs mer om evenemanget och anmäl dig här, länk öppnas i nytt fönster.

Lilla Edets bibliotek

Lilla Edets bibliotek har nära samarbete med Lödöse museum (medeltidsmuseum) då vår filial ligger i samma hus som museet och vi kommer i början av november visa utställningen Riksdagen 500 år!

Onsdag 8 november kl. 18:30–20:00 kommer biblioteket även att ha en föreläsare, historikern Henrik Olsson, från Innovatum Science Center, på bibliotekets Kulturonsdag. Han kommer att prata om industrialiseringen på 1800-talet kring Göta älvdalen. Läs mer och boka biljett här, länk öppnas i ny flik.

Mariefreds bibliotek

 • Tisdag 18 november 18:30. Föreläsning: ”Jag, en olycklig spåman – poeten Lasse Johansson Lucidors liv och tid”.

Följ med docent Annika Sandén på en kulturhistorisk exposé genom poeten Lasse Johansson Lucidors liv och tid. Ta del av den samtida äran och hur den fungerade, hur familjekonstellationer kunde se ut, om diktningens villkor, beroenden människor emellan och betydelsen av att ha en beskyddande patron.

1600-talspoeten Lucidor den olycklige var känd och omtyckt redan under sin livstid för sina fyndiga och kvicka visor och dikter. Han var även känd för att ha ställts inför rätta och hamnat i fängelse för ett av sina bröllopspoem. Efter sin död skulle myterna snart börja spira om varför poeten avled som han gjorde – i en våldsam drabbning, bland bänkar och bord inne på en av Stockholms många vinkällare. Läs mer om evenemanget här.

Stallarholmens bibliotek

  • Vikingasagor. 21 november kl. 16:00–17:00. 

Familjemys på Stallarholmens bibliotek med Lena Holmer som berättar sagor om vikingarnas hjältar och deras äventyr.

 • Hantverkskväll med Stallarholmens Vikingar. 13 november kl. 17:00–19:00.

Välkommen till en hantverkskväll med gemenskap och kunskapsutbyte! Låt dig inspireras av den fantastiska utställningen och möt andra hantverksintresserade. Ta med ditt eget handarbete. Vi fixar fika!

 • Föredrag: I vikingarnas fotspår – Sofia Holmer. 29 november kl. 19:00–20:00.

Hur såg Stallarholmen ut på vikingatiden? Sofia Holmer, arkeolog, berättar om hur det kan ha varit att leva på vikingatiden här i bygden runt Stallarholmen.

Stallarholmens lokala författare Kukkamariia Valtola Sjöberg kommer att vara på plats och sälja sin bok Legenden Om Stjärnvalvets Folk – Sagas Bok, en spännande och kärleksfylld fantasy för vuxna där hon har lånat företeelser från vikingatiden.

Läs mer om evenemangen här, länk öppnas i ny flik.

Svedala bibliotek

 • 27 september kl. 18.00 ”… ett i ekonomiskt hänseende mycket lyckligt folk.” Om adel och allmoge, om vinnare och förlorare på den skånska landsbygden under 1800-talet. Magnus Olofsson, historiker vid Lunds universitet föreläser. Läs mer om föreläsningen här.

Följande datum samarbetar Svedala bibliotek med en representant från vår hembygdsförening:

Årjängs folkbibliotek

 • 18 oktober kl. 14:00–16:00 Afternoon Tea med tema ”Arkeologiska fynd i Nordmarken”. Arkeolog Hans Olsson, Värmlands museum, berättar om lämningar och spår efter de som bodde och verkade här långt innan oss. Fika, samtal och boktips.
 • 22 november kl. 14:00–16:00 Afternoon Tea med tema ”Tage Erlander en långvarig värmlänning”. Ett samtal mellan veteranjournalisterna Anders Ajaxson (fd VF) och Mats Dahlberg (fd NWT) om en värmlänning som aldrig glömde varifrån han kom. Fika, boktips och samvaro.

Töcksfors bibliotek

 • 8 november kl 18:00 ”Skogsfinnarnas kolonisation i Mellansverige: Svedjebruk, kultur och utbredning”.

En mytomspunnen migration till svenska ödeskogar under 1600-talet. Finnskogarnas kolonisation utgör en viktig milstolpe i Sveriges historia. Kulturarv, lämningar och engagemang lever vidare ännu idag. Aulis, Syväjärvi, Grythyttan, natur och kulturguide, berättar om de svenska finnskogarnas utbredning och den säregna svedjebrukskulturen. Föreläsning med bilder på Töcksfors bibliotek.

Affisch till evenemang av Hagfors bibliotek.

Hagfors bibliotek

 • Torsdag 23 november kl. 18:00–20:00. Plats: Stora aulan, Älvstranden bildningscentrum. Föreläsning och boksläpp: Bödlar och avrättningar – 200 år sedan sista avrättningen på Kroppheden.

I år är det 200 år sedan den sista avrättningen på Kropphedens avrättningsplats i Hagfors kommun. Det uppmärksammar vi med en kväll med lokalhistoria och berättelser om bödlar. Kulturarbetaren Ulf Hedenäs och kyrkoherde Thomas Pfitzinger Drewes berättar kring Ullfallsmorden och avrättningen på Kroppheden. Ulf släpper sin nya bok, SPÅR 6. Isak Lidström, historiker och författare, berättar om skarprättaryrket utifrån sin nya bok De sista bödlarna. Evenemanget är gratis, men du behöver boka din plats i förväg. Programkvällen anordnas tillsammans med ABF Norra Värmland. Läs mer om evenemanget på Hagfors kultur och biblioteks Facebook-sida, länk öppnas i ny flik.

Laxå bibliotek

 • 13 november kl. 18:00. Författarbesök av Olle Nåbo.

Olle Nåbo berättar om sin historiska romansvit Landsflykt. Ofrivillig viking och Prinsarna i Kiev är de två första delarna i sviten, som förutom att beskriva Englands historia, även följer maktkamper i de nordiska länderna, Ryssland, Polen, Ungern, Tyskland, det Bysantiska riket, Frankrike och Skottland.

Olle Nåbo är civilingenjör i teknisk fysisk, filosofie licentiat i meteorologi och har genom sin karriär arbetat med forskning, utveckling och företagsledning framför allt inom naturvetenskap och teknik. Parallellt har han alltid haft ett intresse för historia, att strukturera och sammanställa information och att berätta.

Norrköpings stadsbibliotek

 • Torsdag 26 oktober kl 15.00 på Vilbergens bibliotek.
  Reinerus Broocman – en man för alla tider: Historikern Mikael Andersson berättar om den legendariske Reinerus Broocmans äventyr som krigsfånge, kyrkoherde, boktryckare med mycket mera.
 • Tisdag 7 november kl 18.00 på Norrköpings stadsbibliotek.
  Folkrörelsen, sågverksungar och de första kristna. I samtal med Vibeke Olsson får vi lära oss om de tider hon levandegör mi sina romaner: På vilket sätt är de lika vår egen tid? Vad kan de lära oss? Behöver vi återaktualisera kämpaglöden från folkrörelsernas barndom?
 • Torsdag 9 november kl 18.00 på Norrköpings stadsbibliotek.
  Industrilandskapets byggnader och teknik: Norrköpingssonen Bertil Wahren talar i sin roll som ingenjör om industrilandskapets framväxt utifrån teknik och arkitektur. Vi får också glimtar av familjen Wahrens intressanta historia. I samarbete med Svenska Turistföreningen Norrköping.
 • Fredag 10 november kl 14.00 på Skärblacka bibliotek och
 • Lördag 11 november (Arkivens dag) kl. 14.00 på Norrköpings stadsbibliotek.

Augustas resa: Systrarna Kerstin Melin och Sara Azzam startade 2016 ett annorlunda släktforskningsprojekt: De följer i sin farmors mormor Augusta Söderholms fotspår genom tid och rum. Resrutten tar de från Augustas dagbok från 1840-talet. De reser i tidstypiska kläder, allt för att få en känsla av hur det var att resa på denna tid. Mellan resorna forskar de i arkiven. Välkomna på ett föredrag som handlar lika mycket om släktforskning som om hur man drar igång ett roligt projekt!

 • Torsdag 23 november kl. 13 på Norrköpings stadsbibliotek.
  Historia på plats – syskonstäder i krig och fred: Historikerna Mikael Andersson och Björn Roslund kåserar om Norrköpings och Helsingborgs gemensamma nämnare: hamnstäder där politik, krig och influenser utifrån har skapat en dramatisk historia. I samarbete med ABF Norrköping.
 • Torsdag 30 november kl. 14.00 på Vilbergens bibliotek.
  Släktforskning ‒ en vanebildande sysselsättning i tiden: Tony Thörnvall från Östgöta Genealogiska Förening informerar.

Läs mer och reservera plats här, länk öppnas i ny flik.

Biblioteken i Järfälla

 • Kaffe och högläsning.

Högläsning ur böcker med anknytning till varje sekel från 1300-tal till 1900-tal. När: Sex lördagar kl. 14.00: 9 september, 30 september, 14 oktober, 11 november, 25 november, 2 december och 16 december. Var: Kallhälls bibliotek.

 • Arkivens Dag

En dag med föredrag, filmvisning och högläsning om arkiv och historia. Arrangör: Järfälla kultur och Järfälla bibliotek. När: Lördag 11 november kl. 11–15. Var: Tre platser i Kallhäll: Folkets hus, Bolindermuséet och biblioteket.

 • Finnjävlar

Författarbesök med Kristian Borg om sin bok ”Finnjävlar”. Boken handlar om alla de med finsk bakgrund i Sverige. När: 21 november kl. 18:30. Var: Hyllan, Jakobsbergs bibliotek.

 • Gustav Vasa – Hjälte och tyrann

Författarbesök med Herman Lindqvist, aktuell med boken ”Varför just han? berättelsen om Gustav Vasa och hans tid.” När: Lördag 25 november kl. 14 Var: Bas Barkarby bibliotek.

Läs mer om evenemangen här, länk öppnas i ny flik.

Porträttbild Karin Bojs.

Hedemora stadsbibliotek

Hedemora stadsbibliotek har en temautställning om Sveriges historia och ett författarbesök med Karin Bojs.

 • 22 november kl. 18:30–20:00. Författarafton med Karin Bojs. Hon kommer att prata om sina tre böcker hon har skrivit, Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren, Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren samt Europas mödrar – de senaste 43 000 åren.

Läs mer om evenemanget här, länk öppnas i ny flik.

Foto: Thron Ullberg.