Datum för evenemanget: 5 nov, 2023

Kalendarium

I november startar SVT:s största historiesatsning någonsin – Historien om Sverige. SVT erbjuder bibliotek att i samband med serien uppmärksamma Sveriges historia. Ta tillfället i akt och var med och lyft historia, både nationell och lokal, på ert bibliotek.

Svensk biblioteksförening ser fram emot Historien om Sverige, som vi hoppas kommer att leda till ett ökat intresse för Sveriges historia och alla de bibliotek som tar berättelsen vidare på olika sätt.

Här presenteras bibliotek som anordnar evenemang i samband med Historien om Sverige.

Arrangerar ditt bibliotek något i samband med Historien om Sverige, och vill synas i vårt kalendarium? Kontakta vår kommunikatör: saskia.rubensson@svbib.se

Läs mer om Historien om Sverige här

Är du nyfiken på vad ditt lokala museum arrangerar? Läs mer här, länk öppnas i ny flik.

Svedala bibliotek

  • 27 september kl. 18.00 ”… ett i ekonomiskt hänseende mycket lyckligt folk.” Om adel och allmoge, om vinnare och förlorare på den skånska landsbygden under 1800-talet. Magnus Olofsson, historiker vid Lunds universitet föreläser. Läs mer om föreläsningen här.

Följande datum samarbetar Svedala bibliotek med en representant från vår hembygdsförening:

Årjängs folkbibliotek

  • 18 oktober kl. 14:00–16:00 Afternoon Tea med tema ”Arkeologiska fynd i Nordmarken”. Arkeolog Hans Olsson, Värmlands museum, berättar om lämningar och spår efter de som bodde och verkade här långt innan oss. Fika, samtal och boktips.
  • 22 november kl. 14:00–16:00 Afternoon Tea med tema ”Tage Erlander en långvarig värmlänning”. Ett samtal mellan veteranjournalisterna Anders Ajaxson (fd VF) och Mats Dahlberg (fd NWT) om en värmlänning som aldrig glömde varifrån han kom. Fika, boktips och samvaro.

Töcksfors bibliotek

  • 8 november kl 18:00 ”Skogsfinnarnas kolonisation i Mellansverige: Svedjebruk, kultur och utbredning”.

En mytomspunnen migration till svenska ödeskogar under 1600-talet. Finnskogarnas kolonisation utgör en viktig milstolpe i Sveriges historia. Kulturarv, lämningar och engagemang lever vidare ännu idag. Aulis, Syväjärvi, Grythyttan, natur och kulturguide, berättar om de svenska finnskogarnas utbredning och den säregna svedjebrukskulturen. Föreläsning med bilder på Töcksfors bibliotek.