Snart är det dags för Biblioteksdagarna 2019 i Helsingborg. Det kommer bli två intensiva dagar med temat kompetens. En av våra talare är Ulrika Ahlqvist. Hon har en bakgrund som lärare, men har sadlat om till föreläsare och specialiserat sig på att utifrån den senaste hjärnforskningen hjälpa människor att nå sin fulla potential.

Under seminariet ”Vår viktigaste råvara – hjärnan” kommer hon att prata om hur vår hjärna fungerar, hur den utvecklas och vad den behöver för att må bra. Ulrika Ahlqvist kommer att hålla en inspirerande föreläsning om hjärnan, byggd på aktuell och banbrytande hjärnforskning. Hon har paketerat komplicerad kunskap till en energifylld föreläsning där humor och aha-upplevelser går hand i hand. Allt med avstamp i tankeväckande vetenskapligt arbete. Den tar även med din hjärna på en oväntad omloppsbana utanför boxen.

– Under seminariet kommer jag att fokusera på att skapa nyfikenhet för alla i publiken. Jag vill att var och en som lyssnar skall få både tips och hinna reflektera över hur man skapar goda förutsättningar för sin hjärna att fortsätta utvecklas genom livet. Jag kommer att prata om 10 goda vanor för hjärnhälsa och livslångt lärande, säger hon.

Ulrika Ahlqvist är en av grundarna till företaget Hjärnberikad som under tio års tid har arbetat med hjärnforskare för att förvandla svår teori till enkel praktik. Företaget fick för några år sedan i uppdrag att hjälpa Kattegattgymnasiet i Halmstad att bygga ett så kallat hjärngym – ett gym där man helt enkelt skulle träna hjärnan istället för musklerna.

– Jag bestämde mig där och då för att ägna resten av mitt liv åt att arbeta med hjärnhälsa. Det har revolutionerat hela min värld, säger Ulrika.

Hennes intresse för att driva utvecklingsfrågor har alltid varit starkt. När hon då fick förmånen att få jobba mycket tätt med hjärnforskare som brann för att nå ut med sin kunskap och kunna omsätta teori i praktiken, ja då kunde hon bara inte missa chansen att få arbeta med ’världens mest spännande ämne’.

– Vår hjärna – kan det bli mer intressant? Jag tycker inte det! Det är liksom där allt startar; tankar, känslor, samarbete, kärlek. Allt som betyder något och gör skillnad, säger Ulrika Ahlqvist.

Vad är det viktigaste du vill att man ska ta med sig efter att ha lyssnat på dig?
– Jag vill ge åhörarna makten i sin hand. Jag vill att de ska känna kraften av att kunna styra sina egna liv genom kunskap om sina egna hjärnor. Det är en viktig lärdom och erfarenhet som faktiskt kan förändra liv. Jag kan redan nu lova att de som lyssnar kommer att bli nykära i sina egna hjärnor!